Új kötettel jelentkezik Gerő András

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában jelent meg Gerő András történész Mozaik - Magyar jelenidő és történelem című kötete, amely hat témakör köré csoportosítva különböző jelenkori problémák gyökerét keresi. Rozgonyi Ádám, az Info Rádió riportere készített interjút Gerő Andrással.

A szerző az Info Rádiónak elmondta: legújabb munkája megírásánál arra gondolt, egy olyan metszetet kíván nyújtani hat témakörön keresztül, ami mozaik jelleggel jellemzi saját munkásságát.

„Nekem az a fontos, hogy amit a jelenidőben problémának érzek, annak megkeressem a történelmi menetét, gyökereit, esetleges magyarázatait” – hangsúlyozta a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, hozzátéve, hogy a jelenorientáltság ellenére ezúttal sem aktuálpolitikai vizsgálódásról van szó.

A kötetben szó esik többek között az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, Ferenc József uralkodásáról, de szóba kerül a magyar nemzeti zászló eredete, valamint emlékezetpolitikai kérdések is.

Gerő András arról is beszélt: törekszik bemutatni, hogy a szimbolikus politikában létezhetnek olyan alternativitások, melyek senkinek nem sértik a nemzeti érzését.