Talleyrand. Metternich

Niederhauser Emil

A kötet két remekbe szabott életrajzot tartalmaz. Azt is mondhatnánk, hogy Plutarkhosz mintájára párhuzamos életrajzokról van szó, hiszen két kor- és pályatárs politikus portréját veheti kezébe az Olvasó.
Nehéz volna két eltérőbb felfogású politikust elképzelni, mint Talleyrand és Metternich. Talleyrand maga a modernitás: hisz a forradalom nagy eszményeiben, a polgárosodás és a nemzetállam szükségességében. Ha valamiben hasonlít Metternichre, az utókor negatív ítéletében feltétlenül közös a sorsuk. Talleyrand már akkor megalapozza az általános rosszallást, amikor 1789 októberében autuni püspök létére kiáll az egyházi vagyon elkobzása mellett.

Az utókor számára Metternich sem népszerű politikus. A magyar nemzeti történetírás értelemszerűen a reformkori liberális ellenzékiség elszánt üldözőjét, Wesselényi, Kossuth és az országgyűlési ifjak ellen folytatott politikai kirakatperek fő értelmi szerzőjét látja benne - nem alaptalanul. De a nemzetközi vélemények sem túlságosan kedvezőek.

Nézeteik különbözősége ellenére, mindketten nagyon tehetségesek voltak. Mindketten egy letűnt világ gyermekei, ízig-vérig arisztokraták. És imádták a nőket. Mindenkinek érdemes elolvasni az életrajzukat, aki többet akar tudni a 19. századi politikai paletta két meghatározó alakjáról.

Pannonica Kiadó, Budapest,  2004.
279 oldal
2490 Ft
ISBN:963-9252-98-0
A kötet a Habsburg Történeti Intézet támogatásával jelent meg.

 

További könyveink