A liberalizmus folytonossága

Tormássy Zsuzsanna (szerk.)

A könyv a Habsburg Történeti Intézet eszmetörténeti konferenciasorozatának egy kötete. Az első, 2004-ben megrendezésre kerülő - és a konzervativizmussal foglalkozó - konferencia után 2007. november 6-án a "Liberalizmus folytonossága" címmel szervezett az intézet a német liberális Friedrich Naumann Alapítvánnyal közös konferenciát.

Liberális alapértékek nélkül a XXI. század magát demokratikusnak valló politikai közösségei nem léteznének. A konferencia célja elsősorban az volt, hogy történeti folyamatában mutassa be azt az ideológiát, ami a jelenleg is uralkodó nagy eszmerendszerekbe - szocialista vagy konzervatív - beépült. A tisztán liberális értékeket valló pártoknak épp ez a folyamat nehezíti meg napjainkban Európa szerte a létét és fennmaradását. Ez ellen csak új üzenetek megfogalmazásával és új értékek felvállalásával vehetik fel a harcot.

A konferencia másik célja a liberális értékek rendszerváltásban és a demokratikus jogállam kialakulásában, illetve annak intézményrendszereiben betöltött szerepének, valamint napjainkban hordozott üzeneteinek vizsgálata volt.

Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest, 2008.
92 oldal
1415 Ft
ISBN: 9789632870052
A kötet a Habsburg Történeti Intézet támogatásával jelent meg.

 

További könyveink