Megjelent a „Mária Terézia – a magyarok királynője” című könyv

A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2017. szeptember 28-án konferenciát szervezett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Habsburg Történeti Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum. A szimpózium a 300 éve született Mária Terézia uralkodásának jelentőségét, eredményeit és máig tartó hatásait elemezte. A most megjelent kötet az eseményen elhangzott előadásokat tartalmazza.

„Mit adtak nekünk a rómaiak? – teszik fel a kérdést a Brian élete című filmben a Nemzeti Front vezetői a rómaiak elleni felkelésre készülő zsidó társaiknak. És jön a felsorolás. Kezdjük mi is ugyanezzel a kérdéssel. És mit adott nekünk Mária Terézia? A lista messze túlmutatna egy könyvborító szövegének lehetőségein. A lényeg mégis ugyanaz, mint az angol vígjátékban. A mindenkori »lázadók« akaratlanul is azzal szembesülnek, hogy a királynő uralkodása korszerű, kiszámítható, biztonságos és élhető viszonyokat teremtett. A háromszáz éve született uralkodónő hagyatéka a szónak minden értelmében kiemelkedő, és megalapozta az elkövetkező évtizedek, évszázadok gazdasági és kulturális virágzását. Nagy királynő volt.” – olvasható Schmidt Mária történész kötetben szereplő tanulmányában.

Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója a kiadvány előszavában azt írja: „Konferenciánkat abból az alkalomból rendeztük meg, hogy 300 évvel ezelőtt – 1717. május 13-án – született Mária Terézia, aki 1740 és 1780 között – haláláig – a Habsburg Birodalom és így Magyarország uralkodója is volt. Ausztriában 2017-ben több nagyszabású rendezvényen emlékeztek meg személyéről és munkásságáról. Magyarországon, ismereteim szerint, a jubileumi évben a mi konferenciánk volt az első Mária Teréziáról szóló tudományos összejövetel. Elsődleges nézőpontunk: Mária Terézia szerepe és jelentősége a magyar történelemben. Természetesen más dimenziókról is szó esik, de számunkra mégiscsak ez a legfontosabb. (…) Konferenciánk bizonyosan nem adhat válaszokat a nagy kérdésekre, s bizonyosan nem rendezi el a történelmünkről szóló sokszor kusza gondolkodásunkat. De a lehetséges válaszokhoz tudományosan megalapozott szempontokat lelhetünk majd fel.”

A kiadványban szereplő előadások:

Gerő András: Előszó
Ifj. Barta János: Mária Terézia és II. József. Család és politika szerepe kapcsolatukban
Kelényi György: Mária Terézia és a művészet
Kökényesi Zsolt: A kamarási címtől a Szent István Rend nagykeresztjéig. A bécsi udvar kitüntetési stratégiája Mária Terézia korában
Krász Lilla: Orvosi tudás és hatalom. A (köz)egészségügyi szervezetrendszer kialakítása Mária Terézia korában
Poór János: A Pragmatica Sanctio történetéhez
Schmidt Mária: Háromszáz év távlatából
Soós István: Mária Terézia és a cigányság
Vajnági Márta: Csak egy férj? – Lotaringiai Ferenc politikai szerepéhez

A kötet megvásárolható a könyvesboltokban és a Terror Háza Múzeum könyvesboltjában.